Dostupni linkovi

Azri Bašić određen pritvor do 22. decembra


Azra Bašić prilikom prebacivanja iz SAD u BiH 22. novembra 2016.
Azra Bašić prilikom prebacivanja iz SAD u BiH 22. novembra 2016.

Sud BiH odredio je pritvor Azri Bašić, osumnjičenoj za ratne ločine nad Srbima u Derventi 1992. godine, koji može trajati do 22. decembra ili do nove odluke Suda.

Iz Suda BiH saopšteno je da je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrđeno da postoji sumnja da je osumnjičena počinila krivično djelo za koje se tereti, te je Bašićevoj određen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Bašićeva, koja je 22. novembra izručena Tužilaštvu BiH iz SAD, optužena je da je od aprila do juna 1992. godine na području Dervente ubila jednog civila i učestvovala u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, te mučenju većeg broja srpskih civila zarobljenih u Domu JNA u Derventi.

Ona je nakon rata napustila BiH i emigrirala u američku državu Kentaki, nakon čega su je zajednički locirali pravosuđe BiH i vlasti SAD, a potom je uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

XS
SM
MD
LG