Dostupni linkovi

Vlada i predsjednik Kosova osudili napad na konzulat Turske u Prizrenu


Prizren, ilustracija
Prizren, ilustracija

Napad na Generalni konzulat Republike Turske u Prizrenu osudila je Vlada i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Vlada smatra da ovakvi ružni akti imaju za cilj da oštete imidž Republike Kosova i da povrede prijateljstva sa partnerskim državama.

Vlada je pozvala odgovorne organe da razjasne motive napada i da počinioce izvedu pred lice pravde.

Vlada Kosova je takođe izrazila punu posvećenost produbljivanju saradnje i prijateljskih odnosa sa Turskom.

Generalni konzulat Turske u Prizrenu napadnut je u jutarnjim satima kamenjima i molotovljevim koktelom. Objekat u kojem se konzulat nalazi pretrpio je manje materijalne štete.

Prizrenski tužilac Sulj Hodža izjavio je za RSE da su nepoznata lica oko 4 časa ujutru napali zgradu konzulata i da su odgovorni organi odmah izašli na lice mesta.

On je dodao da je pet osumnjičenih osoba privedeno. Oni su kasnije priznali da su počinili napad, i rekli da su to uradili zbog euforije oko Dana zastave.

Istraga je u toku.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova oštro je osudilo ovaj napad, ocenivši ga vandalskim činom od strane neodgovornih osoba koji su protiv demokratske, multietničke države.

Ministarstvo je pozdravilo brzu reakciju Policije Kosova i traži da se počinioci nađu pred lice pravde.

“Ministar Enver Hodžaj razgovarao je sa turskom ambasadoricom na Kosovu i tom prilikom oštro osudio ovaj čin”, dodao je on.

U saopštenju se dodaje su odnosi Kosova i Turske odlični i da se kao takvi ne trebaju narušavati ovakvim vandalskim, izolovanim činovima.

XS
SM
MD
LG