Dostupni linkovi

Egipat i Jordan šalju pomoć Izraelu, nađen dokaz da je požar podmetnut


Evakuacija severnog područja, Haifa
Evakuacija severnog područja, Haifa

Izraelski premijer Benjamin Netnjahu prihvatio je danas ponudu Jordana i Egipta da pomognu u gašenju požara koji ni čevrti dan zaredom nisu ugašeni širom Izraela. Očekuje se da će Egipat poslati dva helikoptera, a Jordan kopnene posade.

Izraelski premijer je sinoć prihvatio sličnu ponudu Palestinske uprave i četiri palestinske ekipe gase požar u Haifi, javljaju izraelski mediji.

U međuvremenu je izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan izjavio da je nađen dokaz da je podmetnut prvi požar koji je izbio u Zihron Jakovu na severu Izraela i spalio tridesetak kuća.

“Našli smo benzin u Zihronu”, rekao je Erdan za izraelski vojni radio, ponovivši da je u ovom trenutku u fokusu pažnje spasavanje života i da nije bilo vremena za potpunu istragu svih incidenata.

“Međutim, spasioci i vatrogasci imaju decenijsko iskustvo i saglasnost da je to podmetnuto,” rekao je Erdan, dodavši da je od armije zatražena pomoć i da je uz pomoć bespilotnih letelica uhapšen jedan osumnjičeni za podmetanje požara u mestu Beit Meir kraj Jerusalima.

Ukupno je 12 ljudi uhapšeno širom Izraela, osumnjičenih za podmetanje požara i izraelski lideri su upozorili na mogućnost da su izraelski arapski napadači namerno podmetnuli požare, izjavio je ranije policijski portparol Miki Rozenfeld.

Požari su najpre izbili u utorak u mestu Neve Šalom, blizu Jerusalima, a potom i na drugim mestima kraj tog grada i u Zihron Jakovu na severu zemlje. Širenju požara pogodovalo je suvo i vetrovito vreme.

XS
SM
MD
LG