Dostupni linkovi

Jildirim: Evropi bez pomoći Ankare preti "migrantska poplava"


Mi smo jedan od faktora koji štite Evropu: Binali Jildirim
Mi smo jedan od faktora koji štite Evropu: Binali Jildirim

Premijer Turske Binali Jildirim upozorio je danas Evropu da bi, bez pomoći Ankare, mogla da bude "poplavljena" talasima migranata i istakao da bi obustava pregovora EU sa Turskom bila mnogo štetnija po Evropu nego po Tursku, javlja Rojters.

"Mi smo jedan od faktora koji štite Evropu. Ako izbeglice prođu, preplaviće Evropu i preuzeti je, a Turska to sprečava", rekao je Jildirim u komentaru koji je turska televizija uživo prenosila.

Turski premijer je priznao da bi presecanje veza sa Evropom bilo štetno po Tursku, ali je naglasio da bi to "za Evropu bilo pet do šest puta štetnije".

Jildirim je ranije danas izjavio da rezolucija kojom se poziva na zamrzavanje pregovora te zemlje o članstvu u Evropskoj uniji nema nikakvog značaja za Tursku i pozvao lidere EU da se usprotive toj rezoluciji.

"To je beznačajno sa našeg aspekta. EU treba da odluči da li hoće budućnost sa ili bez Turske", rekao je premijer, preneo je AFP.

On je pozvao lidere EU da se usprotive toj rezoluciji, za koju je rekao da predstavlja "manjak vizije".

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o zamrzavanju pregovora sa Turskom o članstvu u EU, a moglo bi se reći da je to samo kulminacija odnosa između Unije i Turske koji su znatno uzdrmani zbog različitih pogleda na izbegličku krizu, ali i julski pokušaj puča u toj zemlji, zaključila je francuska agencija.

XS
SM
MD
LG