Dostupni linkovi

Šerbedžija: Nisam ni riječ rekao od onoga za što me prozivaju


Nisam spomenuo ništa, ni Domovinski rat ni hrvatske branitelje, ništa: Rade Šerbedžija
Nisam spomenuo ništa, ni Domovinski rat ni hrvatske branitelje, ništa: Rade Šerbedžija

Otpetljava se klupko oko navodnih izjava glumca Radeta Šerbedžije o ratu i ratnim herojima danih na beogradskom Sajmu knjiga, koje su izazvale oštru reakciju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Šerbedžija i njegov odvjetnik ponavljaju da on nije rekao to što su mu mediji stavili u usta, a Ministarstvo se ne ispričava zbog oštre reakcije, nego kažu da su morali tako, jer se on od toga nije odmah ogradio.

Odvjetnik Radeta Šerbedžije, Čedo Prodanović, zadovoljan je što je Ministarstvo branitelja u odgovoru na njegovo pismo bitno omekšalo rječnik u odnosu na izjavu otprije 14 dana, kada je „oštro osudilo“ navodne Šerbedžijine izjave o ratovima na prostoru eks-Jugoslavije na promociji njegovih knjiga na beogradskom Sajmu knjiga, kako ju je objavio Tanjug, a 6. studenog prenijela splitska „Slobodna Dalmacija“ .

„Sada smo začuđujuće brzo dobili odgovor ministra, tako da sam ja na određeni način shvatio da je to 'alibi-odgovor', jer je i on shvatio da bi se nakon onakvog priopćenja gospodinu Šerbedžiji moglo svašta desiti po pitanju njegove sigurnosti. Jer, ako vi čovjeka prozivate da kriminalizira naše branitelje, da je protiv dostignuća i zasada Domovinskog rata, u današnje vrijeme to je poziv na određeni atak“, kaže Prodanović.

Ministarstvo branitelja vjerojatno je najviše iritirala rečenica koju je „Tanjug“ stavio Šerbedžiji u usta kako „nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, nazovi heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci“.

Prodanović kaže da su oni odgovorili Ministarstvu dan ili dva nakon što je ono 10. studenog izišlo sa priopćenjem, demantirajući da je Šerbedžija nešto takvoga uopće rekao. Kopiju odgovora dostavili su javnoj izvještajnoj agenciji HINA, ali je ona - kaže - nije objavila. Tada Ministarstvo nije javno reagiralo.

Rade Šerbedžija je na odlasku na snimanje u Italiju za naš radio još jednom demantirao da je tako nešto rekao:

„Ja nisam ni riječ rekao od onoga što oni govore. Nisam spomenuo ništa, ni Domovinski rat ni hrvatske branitelje, ništa. Molim vas, tamo piše sve, eto. Oprostite, izgubit ću avion."

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je Šerbedžija pogriješio u dva koraka. Prvo - što je s Ministarstvom komunicirao preko odvjetnika.

„A drugo, zato što se obratio ministru branitelja, a nije demantirao ono u novinama - da nije rekao to što je po medijima, portalima i tako dalje bilo objavljeno. Da je to učinio, imao bi puno jaču poziciju u polemici“, zaključuje Puhovski.

Na naše pitanje nije li Šerbedžija trebao reagirati demantijem odmah čim je primijetio da su „Slobodna Dalmacija“ ili Tanjug netočno prenijeli njegove riječi o ratu izrečene u Beogradu, odvjetnik Prodanović kaže:

„Šerbedžija je čovjek koji živi po svijetu! Pa ne zna on kada neke seoske novine nešto objave. Zašto bi on morao na dnevnoj bazi ažurno pratiti što je tko napisao. Pa valjda su ga mogli pitati što je rekao.“

Prodanović je u pismu naveo kako se ono što je Šerbedžija rekao u Beogradu „u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posljedica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala“ i dodao da Šerbedžija zbog javnog napada od strane Ministarstva - a da ranije nisu provjerili njegove navode - zaslužuje javnu ispriku.

Ministarstvo se nije ispričalo, nego kaže kako su – nakon što se Šerbedžija nije ogradio od onog što mu je u „Slobodnoj Dalmaciji“ stavljeno u usta - smatrali potrebnim reagirati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG