Dostupni linkovi

Erdogan: Glasanje Evropskog parlamenta nema vrijednost


Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da glasanje Evropskog parlamenta o obustavljanju pregovora o članstvu Ankare u evropskom bloku "nema vrijednost" i ponovo optužio Evropu da je na strani terorističkih organizacija.

"Više puta smo jasno stavili do znanja da vodimo računa o evropskim vrijednostima mnogo više nego mnoge zemlje EU, ali nemamo konkretnu podršku od zapadnih prijatelja. Nijedno obećanje nije ispunjeno", rekao je Erdogan u Istanbulu.

On je dodao da će u Evropskom parlamentu sutra biti održano glasanje o razgovorima EU sa Turskom, ali da to izjašnjavanje "nema vrijednost, bez obzira na rezultat".

Vodeći članovi Evropskog parlamenta juče su pozvali na obustavljanje razgovora o članstvu Turske u EU zbog čistki u toj zemlji poslije neuspjelog vojnog udara u julu.

Više od 125.000 ljudi, uključujući vojnike, akademike, sudije, novinare i kurdske lidere, privedeni su ili otpušteni zbog navodnog pružanja podrške pučistima. Grupe za zaštitu ljudskih prava i neke zapadne zemlje smatraju da je to pokušaj gušenja rada svih disidenata.

Erdogan tvrdi da su te mjere oslabile mrežu imama Fetulaha Gulena, koga smatra odgovornim za pokušaj puča i nezadovoljan je zbog odgovora Zapada na pokušaj vojnog udara.

XS
SM
MD
LG