Dostupni linkovi

Udruženja novinara u BiH: Istražiti pritiske na Vaskovića


Banjaluka, ilustrativna fotografija
Banjaluka, ilustrativna fotografija

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od nadležnih sigurnosnih i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da hitno istraže kontinuirane pritiske, prijetnje i ugrožavanje sigurnosti blogera i novinara Slobodana Vaskovića iz Banje Luke, koji je prije dva dana obavijestio javnost kako napušta BiH zbog straha za vlastiti život.

Napustio BiH zbog prijetnji po život: Slobodan Vasković
Napustio BiH zbog prijetnji po život: Slobodan Vasković


Istovremeno se upozorava na učestalost prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara koji iznose kritičke stavove o osjetljivim temama iz oblasti političkog, ekonomskog, vjerskog i društvenog života u BiH.

Linija za pomoć novinarima bilježi da je u periodu od 2006. do 2016. godine prema novinarima počinjeno više od 70 krivičnih djela a samo njih 20 posto su riješeni u korist novinara i sa sankcijama za počinitelje.

Zbog toga Upravni odbor udruženja novinara još jednom javno zahtijeva da SIPA, Ministarstva sigurnosti BiH i MUPRS hitno provjere navode o prijetnjama Slobodanu Vaskoviću, a prema osobama za koje se utvrdi da su upućivale prijetnje poduzmu zakonom propisane sankcije, navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG