Dostupni linkovi

Priština počela da priznaje diplome sa Univerziteta u Severnoj Mitrovici


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Zvanična Priština počela je da priznaje diplome stečene na univerzitetu u Severnoj Mitrovici, koji funkcioniše u sklopu obrazovanog sistema Srbije.

Nezavisna komisija do sada je verifikovala 107 diploma, dok 28 kopija diploma čeka potvrdu univerziteta. U razmatranju je 120 prijava.

Ovo je rečeno na predstavljanju projekta pod nazivom “Podrška obrazovanju na srpskom jeziku na Kosovu: verifikacija diploma Univerziteta u Severnoj Mitrovici, istraživanje trenutnog stanja, izrada mape puta MONT-a i direktna obuka za Univerzitet u Severnoj Mitrovici i nastavno osoblje''.

Projekat finansira EU, kao i norveška ambasada na Kosovu.

Nezavisna komisija je inače Vladin organ i proces se realizuje uz aktivno učešće i saradnju sa Univerzitetom u Severnoj Mitrovici. Cilj Vlade je bio da se pomogne studentima koji stiču akademska zvanja na Univerzitetu u Severnoj Mitrovici kako bi lakše konkurisali za posao na Kosovu.

Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Arsim Bajrami kazao je da je verifikacija diploma važan korak i ukazuje na posvećenost kosovskih institucija promociji afirmativnog pristupa za sve zajednice. On je dodao da će verifikacija diploma omogućiti diplomcima pristup radnom tržištu Kosova.

„Vlada Kosova će raditi na tome da se svakoj mladi osobi pruži mogućnost zaposlenja, bez obzira na etničku pripadnost, a kako bi svi bili ravnopravni građani Kosova“, kazao je Bajrami.

On je dodao da se radi na razvoju proaktivnih politika za potpunu integraciju mladih iz srpske zajednice unutar Kosova.

„Oni moraju da nađu perspektivu na Kosovu jer je Kosovo njihova zemlja“, dodao je on.

Bajrami je izrazio nadu da će i Vlada Srbija slediti primer Kosova i ubrzati proces priznanja diploma studenata iz Preševske doline stečenih na Kosovu.

„Njihove diplome se ne priznaju zbog političkih predrasuda“, kazao je Bajrami.

Proces ferifikacije diploma iz Severne Mitrovice trajaće sve do maja 2017. godine.

Kosovski zvaničnici su prethodno za RSE izjavili da nakon toga očekuju da će doći i do integracije univerziteta u Severnoj Mitrovici u kosovski obrazovni sistem.

Nakon rata na Kosovu, Univerzitet u Prištini je posle privremenog sedišta u gradovima Srbije 2001. godine vraćen u Severnu Mitrovicu, pod nazivom "Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici".

Univerzitet funkcioniše u sklopu obrazovnog sistema Republike Srbije. Zvanična Priština, međutim, nije priznavala diplome stečene na ovom univerzitetu, jer ga smatra paralelnom institucijom.

Nakon što su se Kosovo i Srbija tokom briselskog dijaloga dogovorili o uzajamnom priznanju stručnih i akademskih diploma, pokrenuti su koraci za priznanje diploma stečenih i u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG