Dostupni linkovi

Krakov: Nakon ekshumacije ponovo sahranjen predsednik Poljske Kačinjski


Leh Kačinjski
Leh Kačinjski

U Krakovu su večeras, nakon ekshumacije i petodnevne ponovne obdukcije u kraljevskom zamku Vavel, ponovo sahranjeni predsednik Poljske Leha Kačinjski i njegova supruga Marija Kačinjska, koji su poginuli 10. aprila 2010. godine u padu aviona u Smolensku, na zapadu Rusije.

Sahrani su uz porodicu, ćerku jedinicu predsedničkog para Martu Kačinjsku i brata blizanca pokojnog predsednika, lidera vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog, prisustvovali i predsednik Poljske Andžej Duda, premijerka Beata Šidlo i ministri njene vlade.

Kovčezi sa posmrtnim ostacima položeni su u novi sarkofag od belog mermera, pošto je stari oštećen prilikom ekshumacije 14. novembra, a potom u kriptu blizu grobova poljskih kraljeva i uz vojne počasti.

"Katedrala u Vavelu u kojoj se nalaze grobnice poljskih kraljeva i narodnih junaka knjiga je istorije naše domovine, često dramatične i zato nije moglo da tragedija iz Smolenska ne bude zapisana na ovom mestu. Poginuo je predsednik i njegova supruga. Poginuli su lideri javnog života", kazao je na bogosluženju pred sahranu kardinal Stanjislav Điviš.

Ekshumacija posmrtnih ostataka Leha i Marije Kačinjski prva je od ukupno 83 koje planira da do kraja naredne godine obavi nova istraga te avionske nesreće koja, kako u teoriji zavere veruju Jaroslav Kačinjski i ministar odbrane Antoni Maćerevič, a takođe mnogi simpatizeri poljskih konzervativaca, nije bila nesreća, već ruski atentat na poljskog predsednika po naređenju Kremlja, a uz pomoć prethodne poljske vlade i sadašnjeg predsednika.

XS
SM
MD
LG