Dostupni linkovi

Incko: Treba razmišljati o smeni Dodika


Valentin Incko
Valentin Incko

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je da treba razmišljati o smeni predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama predsedniku RS Miloradu Dodiku zbog održanog referenduma o Danu republike, Incko je za regionalnu N1 televiziju rekao da o toj opciji "treba razmišljati".

"Ja sam rekao za jedan američki časopis da o smeni Dodika treba razmišljati. Osim Rusa, svi su tamo dali podršku mom izveštaju, gde sam tvrdio da je referendum ilegalan. Tu sam dobio jasnu podršku, to je poruka da treba poštovati Ustav", rekao je visoki predstavnik, koji je prošle sedmice podneo izveštaj o stanju u BiH pred Savetom bezbednosti UN-a.

Incko je naglasio da je njegova dužnost, kao visokog predstavnika, da ukazuje na nepoštovanje Ustava.

"Srbi su fini ljudi, ali ako se neko ogreši o Ustav, ja moram to reći, na takvoj sam poziciji", naveo je on.

Visoki predstavnik dalje je kazao da je zadovoljan reakcijama na njegov izveštaj u Savetu bezbednosti UN-a.

Prema njegovim rečima, u BiH ima pozitivnih elemenata i ta zemlja može raditi na tome da bude kandidat za članstvo u EU.

"Život gradjana je ostao isti, ali BiH je sada odlučila kakav će pravac imati u budućnosti", rekao je visoki predstavnik u BiH.

Govoreći o politici SAD prema BiH posle pobede republikanskog kandidata Donalda Trampa, Incko je ocenio da bi "bilo bi dobro da je Hilari Klinton pobedila, jer poznaje ovu zemlje".

"Ne treba se zavarati. Ima drugih tema, BiH nije prva tema tamo. Mislim da Amerika ima interes za mir u svetu i sigurno će BiH u tom smislu dobiti adekvatnu podršku", rekao je on.

XS
SM
MD
LG