Dostupni linkovi

Asanžovi advokati spremaju apel Trampu


Džulijan Asanž
Džulijan Asanž

Pravni tim osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža najavio je danas mogućnost da uputi apel novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu za okončanje krivične istrage protiv Australijanca.

Tužilaštvo Švedske ispitalo je ove sedmice Asanža unutar Ambasade Ekvadora u Londonu. Asanž se u Švedskoj suočava sa optužbama za seksualni napad i silovanje, što on negira.

Asanžov advokat Dženifer Robinson rekla je da je on u potpunosti sarađivao tokom razgovora u Ambasadi Ekvadora. Ona je izrazila je nadu da će tužilaštvo biti "nepristrasno i objektivno" kako bi slučaj protiv Asanža bio zatvoren.

"Važno je se setiti se da on nikada nije optuživan i da je već jednom oslobođen", istakla je Robinsonova i podsetila da je protiv Asanža istraga pokrenuta 2010. godine i da je to učinila administracija predsednika Baraka Obame.

Pomoćnik švedskog tužioca Ingrid Isgren i policijski inspektor Sesilija Redel prisustvovale su ispitivanju Asanža u ponedjeljak i utorak.

One nisu objavljivale komentare po povratku u Švedsku.

Ispitivanje je počelo u ponedjeljak u Ambasadi Ekvadora, u kojoj se Australijanac nalazi od 2012. godine.

Asanž se sklonio u ovo diplomatsko predstavništvo zbog straha da će ga Britanija izručiti Švedskoj i da bi potom mogao biti predat Americi, koja želi da mu sudi zbog objavljivanja poverljivih materijala američke diplomatije.

XS
SM
MD
LG