Dostupni linkovi

Ministri odbrane BiH i Hrvatske: Kažnjavanje zločina ali bez pritisaka


Marina Pendeš i Damir Krstičević, Međugorje
Marina Pendeš i Damir Krstičević, Međugorje

Ministri odbrane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Marina Pendeš i Damir Krstičević, izjavili su danas u Međugorju da svaki zločin mora biti kažnjen, da pravosuđe mora biti nezavisno i da se ne sme selektivno pristupati određenim predmetima ratnog zločina.

"Svaki zločin mora biti kažnjen, ali pravosudna tela moraju biti nezavisna i oslobođena pritisaka i ne sme biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drugi način. Moraju se poštovati svi međunarodni standardi", rekao je Krstičević posle sastanka.

Komentarišući nedavno hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) zbog zločina nad Srbima u Orašju, Pendeš je rekla da je "do sada bilo selektivnog pristupa" pri podizanju optužnica protiv pripadnika HVO-a.

"Kao ministarka obrane, ali i kao pripadnica HVO-a, ja lično, kao i moja stranka (HDZ BiH), osuđujemo svaki zločin i on mora biti procesuiran. Ali, ako napravimo analizu, onda ćete videti da se ponekad selektivno pristupalo", kazala je Pendeš.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, koji je jutros stigao u Međugorje, rekao je da nije imao nikakvih problema pri ulasku u BiH.

Pojedini mediji ranije su objavili da je Krstičević među 16 generala Hrvatske vojske i HVO protiv kojih je MUP RS podneo Sudu BiH krivične prijave za zločine iz septembra i oktobra 1995. godine.

To znači da bi osumnjičeni oficiri, ako uđu na teritoriju BiH, trebalo da budu uhapšeni.

Krstičević je bio komandant IV. Gardijske brigade Hrvatske vojske, koja je učestvovala u operacijama na području zapadne Bosne u jesen 1995. godine.

Upitan zašto nije došao u Sarajevo već u Međugorje, Krstičević je odgovorio da će sigurno doći i u glavni grad BiH.

"Sledeće sedmice ja sam domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne, da se ubuduće susretnemo i u Sarajevu", kazao je on.

Ministri su ocenili da je današnji sastanak dobra potvrda za planiranu zajedničku sednicu Saveta ministara BiH i novoizabrane Vlade Hrvatske.

XS
SM
MD
LG