Dostupni linkovi

logo-print

BBC: Britanska vlada nema plan za Brexit


Kritike zbog sklonosti da "ulazi u odluke i detalje kako bi sama rešila stvar": Tereza Mej

Kritike zbog sklonosti da "ulazi u odluke i detalje kako bi sama rešila stvar": Tereza Mej

Britanska vlada nema sveobuhvatni plan za izlazak zemlje iz Evropske unije, a zbog podela koje postoje u Kabinetu, pregovaračka strategija možda neće biti usvojena u narednih šest meseci, pokazuje memorandum koji je procureo iz Kabineta, objavio je danas BBC.

U memorandumu, koji je dostavljen "Tajmsu" i u koji je BBC imao uvid, upozorava se da britanska vlada radi na 500 projekata vezanih za Brexit i da bi joj moglo biti potrebno 30.000 dodatnih članova osoblja.

Još, međutim, nema zajedničke strategije za istupanje iz Unije "zbog podela unutar Kabineta", navodi se u procurelom dokumentu.

Portparol britanske vlade rekao je da to nije vladin izveštaj i da ne priznaje sadržinu tog dokumenta, istakavši da je vlada fokusirana na aktivnosti u realizaciji Brexita, prenosi Rojters.

U procurelom memorandumu, koji je sastavio neimenovani konsultant i koji je datiran na 7. novembar, nagoveštava se da će biti potrebno još šest meseci da bi vlada odlučila šta tačno želi da postigne Brexitom ili da se usaglasi kad je reč o prioritetima.

U tom izveštaju, pod naslovom "Nove informacije o Brexitu", kritikuje se premijerka Tereza Mej zbog sklonosti da "ulazi u odluke i detalje kako bi sama rešila stvar", navode BBC i "Tajms".

"Tajms" navodi da dokument iznosi na videlo podele između ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, ministra za Brexit Dejvida Dejvisa i ministra za međunarodnu trgovinu Lajama Foksa s jedne strane, i kancelara Filipa Hamonda i ministra privrede Grega Klarka s druge strane.

Britanski list navodi da se u memorandumu kaže kako je svako ministarstvo napravilo plan o eventualnim posledicama Brexita, kao i plan o izlaženju na kraj sa "najgorim slučajem".

Premijerka Mej se nada da će pokrenuti Član 50, što je početak formalnog dvogodišnjeg procesa izlaska iz EU, do kraja marta 2017, ali BBC tvrdi da pomenuti dokument pokazuje koliko će Brexit biti "kompleksan, težak i pun izazova".

XS
SM
MD
LG