Dostupni linkovi

Devenport: Na predstavnicima Skupštine Srbije da me ponovo pozovu


Imaćemo niz sastanaka sa predstavnicima civilnog društva ne samo u Beogradu, već i u Nišu i Novom sadu, rekao je Devenport
Imaćemo niz sastanaka sa predstavnicima civilnog društva ne samo u Beogradu, već i u Nišu i Novom sadu, rekao je Devenport

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Majkl Devenport izjavio je danas da je na predstavnicima Skupštine Srbije da li će ga ponovo pozvati da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU.

Govoreći o incidentu u Skupštini Srbije, kada su mu pojedini predstavnici opozicije onemogućili da predstavi izveštaj, Devenport je kazao da mu se za šest godina, koliko je u Srbiji, stalno dešavaju neka iznenađenja.

"Na predstavnicima Skupštine Srbije je da li će me pozvati ponovo da predstavim izveštaj. U međuvremenu imaćemo niz sastanaka sa predstavnicima civilnog društva ne samo u Beogradu, već i u Nišu i Novom sadu", rekao je Devenport, gostujući na N1.

Govoreći o pregovaračkom procesu, on je kazao da je Evropska komisija dala preporuku da se otvori poglavlje 5 koje se odnosi na javne nabavke, što je veoma bitno za borbu protiv korupcije.

"Sada je na Srbiji da predstavi svoj pregovarački stav EU. Čuo sam da će u narednom periodu Vlada Srbije to i uraditi", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, iako poglavlje koje se odnosi na spoljnu politiku još nije otvoreno, EU ima jasan stav - a to je da se zemlja kandidat za članstvo mora uskladiti sa spoljnom politikom EU.

"U trenutku kada dođe do pristupanju EU moraće potpuno biti usklađena. Srbija ima pravo na svoju spoljnu politiku i prirodno je da Srbija želi da intenzivira svoje odnose i sa Rusijom i Kinom, ali bolje bi bilo da se to ne radi na način koji minira put u članstvo u EU", rekao je Devenport.

On je ponovio da delegacija EU u Srbiji ima dobre odnose sa Vladom Srbije na svim nivoima, ali da se izveštaj o napretku ne odnosi na Vladu, već na celo društvo.

Prema njegovim rečima, jasno je da Srbija ide napred i to izveštaj pokazuje, ali trebalo bi još raditi na nezavisnosti pravosuđa, boljoj saradnji sa civilnom društvom, sprovođenju preporuka nezavisnih tela poput ombudsmana, slobodi medija.

Govoreći o medijima, Devenport je rekao da postoje dobri zakonski okviri ali da treba raditi na njihovoj primeni.

XS
SM
MD
LG