Dostupni linkovi

Mogerini: EU čeka odluku o spoljnoj politici SAD


Izbeći bilo kakve crno-bele predstave oko odnosa EU s Rusijom: Federika Mogerini
Izbeći bilo kakve crno-bele predstave oko odnosa EU s Rusijom: Federika Mogerini

Članice Evropske unije čekaju da vide kakva će biti spoljna politika nove američke administracije i jedinstvene su u stavu da će raditi na jačanju partnerstva EU i SAD na temelju evropskih vrednosti, načela i interesa i uz jačanje politika i akcija EU na nezavisan način, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Posle nezvaničnog sastanka šefova diplomatija EU koji su sinoć u Briselu razmotrili buduće odnose EU i nove američke vlasti na čelu s predsednikom Donaldom Trampom, Mogerini je novinarima rekla da se mora sačekati da Trampova vlada obelodani kakvu će svetsku politiku voditi.

Na pitanje da li je na sastanku izražena moguća zabrinutost oko posledica buduće američke politike, Federika Mogerini je uzvratila da je tu "ključna reč moguća zabrinutost".

U Evropi se smatra da će Trampova administracija smanjiti zategnutost i krenuti u saradnju s Rusijom u rešavanju krupnih svetskih pitanja od Ukrajine do Sirije, a upitana da li je u tom svetlu bilo reči o odnosima EU s Rusijom Mogerini je naglasila da tu "nema crno-belih stavova".

Visoka predstavnica EU je podsetila na to da "EU ima vrlo principijelan stav oko nezakonitog pripajanja Krima i situacije u Ukrajini i to se neće promeniti bez obzira na politike koje drugi budu vodili".

Dodala je da EU razgovara i radi s Rusijom u rešavanju mnogih drugih pitanja, uključujući sporazum s Iranom, mirovni proceš na Bliskom istoku, razvoj u Libiji, bitku protiv terorizma, kao i do odredjene mere u Siriji, gde EU i Rusija zajedno rade u okviru Medjunarodne grupe za podršku Siriji, iako su o nekim pitanjima stavovi vrlo različiti, a oko nekih se poklapaju.

"Tu se moraju izbeći bilo kakve crno-bele predstave oko odnosa EU s Rusijom, jer s jedne strane postoji dijalog i angažovanje - i kažemo da je to konstruktivno, ali postoji i strog principijelan stav o Ukrajini i drugim sporovima na našem istoku", navela je Federika Mogerini.

XS
SM
MD
LG