Dostupni linkovi

Krstičević: Ponosan sam na učešće u operacijama u BiH


Damir Krstičević između Mladena Markača i Ante Gotovine
Damir Krstičević između Mladena Markača i Ante Gotovine

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je danas, povodom informacija da je među 16 generala hrvatske vojske protiv kojih je MUP Republike Srpske podigao krivične prijave, da je ponosan na svoje učešće u vojnim operacijama u BiH i ocenio da su one donele mir i slobodu u toj zemlji.

"Sve drugo za mene je politizacija, odnosno pokušaj onih snaga koje nikad nisu želele BiH da te svoje poraze pretvore danas u pobede, odnosno sve nas u našoj Hrvatskoj da destabiliziraju i razjedine. Ja im poručujem da u tome neće uspeti", rekao je Krstičević u hrvatskom gradu Delnice.

On je naglasio da je ponosan na na svoje delovanje i delovanje pripadnika 4. gardijske brigade i ocenio da su vojne operacije hrvatskih snaga u BiH, poput operacija Južni potez i Mestral, bile "brilijantne".

"Ja sam služio Hrvatskoj i danas je za mene čast i ponos biti ministar odbrane. Jedan sam od zapovednika gardijskih brigada i generala pobedničke hrvatske vojske, prema tome i danas služim svojoj Hrvatskoj", rekao je Krstičevish dodajući da je spreman da da ostavku i uraditi sve što je u interesu Hrvatske i njenog naroda.

Upitan hoće li odložiti najavljeni put Međugorje u BiH, on je kazao da ne odlaže nikakva putovanja.

Državno tužilaštvo BiH potvrdilo je danas da od MUP-a Republike Srpske od avgusta 2014. godine nisu dobili nove materijale po predmetima koji se za ratne zločine vode protiv hrvatskih državljana, o čemu je Hrvatska obaveštena još avgusta te godine.

Portparolka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović negirala je ranije danas navode da su tužiteljstvu BiH upućeni novi izveštaji protiv hrvatskih generala i oficira za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Mediji u regionu preneli su danas da su navodne prijave podnete zbog zločina počinjenih u maju i oktobru 1995. u sklopu operacija Maestral i Južni Potez, koje su na teritoriju BiH zajednički izvodile jedinice HV-a i HVO-a odmah nakon okončanja akcije Oluje.

XS
SM
MD
LG