Dostupni linkovi

BiH: Hrvatska obaveštena o svim predmetima još 2014.


Državno tužilaštvo BiH potvrdilo je danas da od MUP-a Republike Srpske od avgusta 2014. godine nisu dobili nove materijale po predmetima koji se za ratne zločine vode protiv hrvatskih državljana, o čemu je Hrvatska obaveštena još avgusta te godine.

"U skorije vreme Državno tužilaštvo BiH nije zaprimilo nikakav materijal iz MUP-a RS", navodi se u saopštenju portparola te pravosudne institucije Borisa Grubešića, a povodom medijskih napisa da je MUP RS podneo krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala među kojima su i novi ministar odbrane Damir Krstičević i penzionisani general i haški optuženik Ante Gotovina.

Navodi se i su pravosudne vlasti Hrvatske sa svim prijavama upoznate pre dve godine.

"O predmetima koji postoje u Državnom tužilaštvu BiH, a odnose se na hrvatske državljane koji borave u Republici Hrvatskoj, tužilaštvo je upoznalo nadležne institucije u Hrvatskom prilikom posete hrvatskog glavnog tužioca 21. avgusta 2014. godine", dodaje se.

Tokom svakog susreta sa kolegama iz hrvatskog tužilaštva, a u skladu sa Protokolom o saradnji, inicirana je potreba rešavanja ovih predmeta, isto kao i u slučaju saradnje sa tužilaštvom za ratne zločine Srbije i tužilaštvom rne Gore, vezano za predmete protiv državljana tih zemalja, poručuju iz BiH tužilaštva.

Portparolka Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović negirala je ranije danas navode da su tužiteljstvu BiH upućeni novi izveštaji protiv hrvatskih generala i oficira za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Mediji u regionu preneli su danas da su navodne prijave podnete zbog zločina počinjenih u maju i oktobru 1995. u sklopu operacija Maestral i Južni Potez, koje su na teritoriju BiH zajednički izvodile jedinice HV-a i HVO-a odmah nakon okončanja akcije Oluje.

XS
SM
MD
LG