Dostupni linkovi

Zaštitini zid ispred romskog naselja u Kruševcu


Deo kruševačke javnosti smatra da je zid podignut sa ciljem getoizacije romske manjine

Deo kruševačke javnosti smatra da je zid podignut sa ciljem getoizacije romske manjine

Postavljanje zida visokog dva metra ispred dela romskog naselja u Kruševcu, za koji preduzeće "Putevi Srbije" tvrdi da služi da naselje zaštiti od buke vozila, izazvao je reakciju dela kruševačke javnosti koja smatra da je on podignut sa ciljem sakrivanja tog naselja i getoizacije romske manjine.

Zid dug 120 metara i visok dva metra postavljen je na trotoaru ispred dela romskog naselja "Marko Orlović", u naselju Kolonija, između dva kružna toka udaljena oko 200 metara.

Nadležni tvrde da je reč o zaštiti od buke, ali pojedini građani smatraju da se radi o sakrivanju naselja i getoizaciji romske manjine jer bi uskoro na lokacijama preko puta trebalo da se grade tržni centar i stambeni objekti, dok će se nedaleko odatle praviti i nova fabrika. U odgovorima koje je agenciji Beta dostavilo JP "Putevi Srbije" navedeno je da je projektnom dokumentacijom za poboljšanje ukrštanja i izrada kružnog toka na državnom putu u ulici Kneza Miloša i Bruski put predviđena i izrada zaštitnog zida koji ima funkciju zaštite od buke.

Dodaje se da je zid debljine 25 centimetra, visine oko dva metra i dužine 120 metara, sa prekidima za ulaz stanovnika naselja "Marko Orlović".

"Predstavnici lokalne samouprave su obavestili i u nekoliko navrata razgovarali sa stanovnicima naselja 'Marko Orlović'. Lokalna samouprava je finansirala izradu projekta a JP 'Putevi Srbije' je objavilo javnu nabavku za izvođenje radova", navedeno je u odgovorima tog preduzeća u kojima stoji i da se u Beogradu prave zaštitni zidovi od buke kod Hitne pomoći i kod Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska Kosa".

To preduzeće, međutim, nije odgovorilo na pitanja da li je planirana izgradnja sličnog zida na još nekom mestu u Kruševcu, odnosno šta će biti preduzeto na onim mestima u tom gradu koja su zvučno najugroženija.

Meštani naselja "Marko Orlović" nisu bili raspoloženi da javno govore o tome šta misle o postavljanju zaštitnog zida.

XS
SM
MD
LG