Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaštitini zid ispred romskog naselja u Kruševcu


Deo kruševačke javnosti smatra da je zid podignut sa ciljem getoizacije romske manjine

Postavljanje zida visokog dva metra ispred dela romskog naselja u Kruševcu, za koji preduzeće "Putevi Srbije" tvrdi da služi da naselje zaštiti od buke vozila, izazvao je reakciju dela kruševačke javnosti koja smatra da je on podignut sa ciljem sakrivanja tog naselja i getoizacije romske manjine.

Zid dug 120 metara i visok dva metra postavljen je na trotoaru ispred dela romskog naselja "Marko Orlović", u naselju Kolonija, između dva kružna toka udaljena oko 200 metara.

Nadležni tvrde da je reč o zaštiti od buke, ali pojedini građani smatraju da se radi o sakrivanju naselja i getoizaciji romske manjine jer bi uskoro na lokacijama preko puta trebalo da se grade tržni centar i stambeni objekti, dok će se nedaleko odatle praviti i nova fabrika. U odgovorima koje je agenciji Beta dostavilo JP "Putevi Srbije" navedeno je da je projektnom dokumentacijom za poboljšanje ukrštanja i izrada kružnog toka na državnom putu u ulici Kneza Miloša i Bruski put predviđena i izrada zaštitnog zida koji ima funkciju zaštite od buke.

Dodaje se da je zid debljine 25 centimetra, visine oko dva metra i dužine 120 metara, sa prekidima za ulaz stanovnika naselja "Marko Orlović".

"Predstavnici lokalne samouprave su obavestili i u nekoliko navrata razgovarali sa stanovnicima naselja 'Marko Orlović'. Lokalna samouprava je finansirala izradu projekta a JP 'Putevi Srbije' je objavilo javnu nabavku za izvođenje radova", navedeno je u odgovorima tog preduzeća u kojima stoji i da se u Beogradu prave zaštitni zidovi od buke kod Hitne pomoći i kod Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska Kosa".

To preduzeće, međutim, nije odgovorilo na pitanja da li je planirana izgradnja sličnog zida na još nekom mestu u Kruševcu, odnosno šta će biti preduzeto na onim mestima u tom gradu koja su zvučno najugroženija.

Meštani naselja "Marko Orlović" nisu bili raspoloženi da javno govore o tome šta misle o postavljanju zaštitnog zida.

XS
SM
MD
LG