Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Slučaj Orašje treba preuzeti Hrvatska


Kolinda Grabar-Kitarović ,
Kolinda Grabar-Kitarović ,

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović je, govoreći o uhićenju desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, izjavila kako je Hrvatska prije svega odgovorna za svoje državljane i da, ako postoji sumnja da je počinjen ratni zločin, “hrvatska državna tijela trebaju preuzeti te predmete”.

Odvjetnik Anto Nobilo je za zagrebački Telegram izjavio je da teza o preuzimanju slučaja od BiH tehnički baš i nije provediva.

"Osnovni princip nadležnosti je tzv. mjesna nadležnost, to znači da je nadležna država ili sud ili tužiteljstvo gdje se zločin dogodio. Međutim, postoji i personalna nadležnost gdje su naši, hrvatski sudovi, nadležni za Hrvate koji počine kazneno djelo bilo gdje drugdje, a nađu se na teritoriju Hrvatske”, pojasnio je za Nobilo. No to se teško može odnositi na konkretan slučaj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Iztebegović je u BRiselu izjavio da su hapšenja u Orašju provedena "nesretno i nespretno", nije se vodilo računa o političkom aspektu, političari nisu imali o tome informacije i da su ih imali bilo bi drugačije, "ali političari ne bi smjeli utjecati na pravosuđe te u tome nema učešća bošnjačke politike".

XS
SM
MD
LG