Dostupni linkovi

Sakašvili podnio ostavku na mjesto guvernera ukrajinske Odese


Bivši predsjednik Gruzije Mikail Sakašvili, do danas, kada je podnio ostavku, guverner ukrajinske Odese
Bivši predsjednik Gruzije Mikail Sakašvili, do danas, kada je podnio ostavku, guverner ukrajinske Odese

Bivši predsjednik Gruzije u dobrovolnom egzilu u Ukrajini Mihail Sakašvili, koji je od 2015. godine guverner ukrajinske oblasti Odese, podnio je u ponedjeljak ostavku na tu funkciju jer je nezadovoljan što je spriječen da se obračuna s korupcijom.

Sakašvili je novinarima rekao da su " posljednje slamke njegovog strpljenja popucale " nakon objave o primanjima ukrajinskih zvaničnika prošle sedmice.

Objava podataka pokazala je načjanu razilku između bogatstva ukrajinskih političara i onih koje zastupaju.

Medijski izveštaji preliminarne deklaracije o imovini pokazali su da je predsjednik Petro Porošenko i nekolicina poslanika iz njegovog bloka "Solidarnost" na vrhu liste najbogatijih ljudi u Ukrajini sa imovinom u novcu i nekretninama koja vrijede milione dolara širom zemlje.

Skašvili je optužio ukrajinske vlasti za korupciju i reako da Porošneko "lično podržava" korupcionaške klanove u regionu Odese.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je maja 2015. godine postavio Sakašvilija za guvernera oblasti Odesa.

Sakašvili je u video poruci na Facebooku, ne navodeći detalje, rekao da će "preduzeti nove korake" u borbi protiv korupcije.

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. godine, te tokom rusko-gruzijskog rata 2008. godine oko oblasti Južna Osetija i Abhazija, sve do 2013., a region Odese u Ukrajini je vodio 2015.

XS
SM
MD
LG