Dostupni linkovi

Kostreš: Što pre započeti raspravu o novom Ustavu Srbije


Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je danas da u Srbiji što pre počnu razgovori o promeni aktuelnog Ustava, za koji je ocenio da je deset godina kočnica evropskim integracijama i svim reformama.

Kostreš je u saopštenju ocenio da novi Ustav mora biti konačno u skladu sa EU standardima, odražavati stanje na terenu i uopšte, biti realan.

"Da bi tako bilo, njegovoj promeni mora prethoditi dubok, iskren razgovor i odbacivanje svih ideja, mitova i mantri koje su ovu zemlju koštale ratova, inflacije, hiljada i hiljada raseljenih porodica, loših privatizacija i različitih nepravdi. I taj razgovor mora što pre da počne, jer je deset godina već izgubljeno", naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima novi Ustav mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera o tome "kuda idemo i kako hoćemo da živimo.

"Samo tako će prestati uporna centralizacija Srbije i uporno kršenje Ustava isključivo na pitanju autonomije Vojvodine, uprkos činjenici da Evropa sve više funkcioniše kao Evropa regija", naveo je Kostreš.

XS
SM
MD
LG