Dostupni linkovi

Turska prokurdska partija HDP bojkotuje parlament posle hapšenja poslanika


Selahatin Demirtaš, čelnik HDP, uhapšen je sa još osam članova stranke
Selahatin Demirtaš, čelnik HDP, uhapšen je sa još osam članova stranke

Vodeća prokurdska partija u Turskoj, Demokratska narodna partija (HDP) saopštila je danas da prekida svaku aktivnost u parlamentu posle hapšenja devet njenih poslanika uključujući dvoje koopredsednika stranke.

"Naša parlamentarna grupa i vodje naše partije odlučili su da prekinu svaki zakonodavni rad u skpštinskim telima posle ovog totalnog napada", saopštila je danas HDP.

Ta partija, druga najveća opoziciona stranka u parlamentu, navela je u saopštenju da se neće potpuno povući iz parlamenta ali da će njeni poslanici prestati da učestvuju na sednicama skupštine i sastancima skupštinskih odbora.

Portparol stranke rekao je da će se zvaničnici stranke konsultovati s partijskim pristalicama, od kojih su mnogi na većinski kurdskom jugoistoku zemlje i onda razmotriti puno povlačenje iz parlamenta.

Turske agencije javile su juče da je dvoje koopredsednika vodeće prokurdske partije u Turskoj, uhapšenih u okviru antiterorističke istrage, odvedeno u zatvore, uz maksimalno policijsko obezbedjenje.

Agencija Anadolija je navela da je koopredsednik Demokratske narodne partije Selahatin Demirtaš odveden u zatvor u Jedrene na severozapadu Turske, dok je agencija Dogan javila da je koopredsednica stranke Figen Juksekdag odvedena u zatvor u gradu Kodžaeliju.

Demirtaš i Juksekdag su medju 12 poslanika prokurdske partije koji su uhapšeni u noći izmedju četvrtka i petka. Za devetoro uhapšenih je odredjen pritvor do sudjenja, dok je troje privremeno pušteno na slobodu pod uslovom da se redovno javljaju vlastima.

XS
SM
MD
LG