Dostupni linkovi

EBRD: Nejednakost podgreva populizam


Sastanak EBRD-a u Tbilisiju
Sastanak EBRD-a u Tbilisiju

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) upozorila je na sve veće opasnosti populizma zbog postojanja nejednakosti u postkomunističkim zemljama i 25 godina nakon što su se "ukrcale na voz" ka otvorenim tržišnim ekonomijama.

U najnovijem EBRD-ovom godišnjem izveštaju o tranziciji, pod nazivom "Tranzicija za sve: Jednake prilike u nejednakom svetu", ukazano je na neverovatan uspeh ostvaren u postkomunističkim društvima, i na impresivan ekonomski rast tržišnih ekonomija.

"Ukoliko je put ka tržišnoj ekonomiji podrazumevao kratkoročne žrtve, to je cena koju je bilo vredno platiti", dodaje se u izveštaju.

Takođe se ukazuje i na to da nisu svi imali benefita od rastućeg prosperiteta.

"Iako je nejednakost smanjena, percepcija rastuće nejednakosti često opstaje. Štaviše, uverenje da su reforme osmišljene u korist drugih, dovelo je do zaokreta u političkoj i ekonomskoj tranziciji, i otvorilo je put ka antireformskom populizmu", dodaje EBRD.

U izveštaju se naglašava značaj kreiranja reformi koje ne treba samo da doprinesu dugoročnom privrednom rastu, već i da stvore ekonomske prilike za šire kategorije populacije.

"Tržišne ekonomije koje dobro funkcionišu moraju biti mnogo više nego samo konkurentne, one bi trebalo da budu inkluzivne, da se njima dobro upravlja, ekološke, otporne i integrisane", piše glavni ekonomista EBRD-a Sergej Gurijev.

XS
SM
MD
LG