Dostupni linkovi

Jakšić: Rusija u geostrateškoj ofanzivi na Balkanu


Bosko Jaksic
Bosko Jaksic

Analitičar iz Beograda Boško Jakšić kaže da je Rusija u geostrateškoj ofanzivi na Balkanu a da je slučaj Crne Gore, koja se nalazi na korak do članstva u NATO važan dio tog diplomatskog fronta koji je zvanična Moskva otvorila u namjeri da se suprotstavi interesima Zapada na Balkanu:

„Očekujem da će Rusija nastaviti sa pritiscima i u Crnoj Gori ali ne i samo u Crnoj Gori već će to raditi gde god može. Imajući u vidu da crnogorska opozicija, ili barem deo te opozicije nude kao opciju poništavanje ugovora sa NATO, to je veliki zalogaj koji bi Rusija volela da uzme. To je važan cilj za koji će se Rusija boriti na razne načine, i podzemne i nadzemne i uz svu veštinu svoje diplomatije i najotvorenije pritiske “ kazao je Jakšić na panelu “Crna Gora u NATO – pogled u budućnost” koji je održan u Podgorici.

Ono što se događa na globalnoj političkoj sceni, odnosno kvarenje odnosa Zapada i Rusije, refelektuje se na Balkan, smatraMomčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Radulović kaže da Rusija na čelu sa Putinom brzo uči nove propagnadne metode i sve češće izaziva političke potrese u pojedinim zemljama u kojima starteški interes imaju zemlje Zapada

„To je ono što se dešava u cijelom regionu. Samo u Srbiji Centar za evroatlantske studije iz Beograda je identifikovao blizu 120 raznih partija, političkih pokreta, NVO , građanskih , studentskih organizacija i medija koji direktno rade na promociji ruskih interesa. U Crnoj Gori ta brojka nije tolika ali očigledno je da u posljednjih nekoliko godina možemo razaznati jači ruski uticaj koji dolazi od određenih medija, pokreta, političkih partija i drugih društvenih subjekata“

Ministarka vanjskih poslova i evropskih integracija Milice Pejanović Đurišić nije komentarisala miješanje Rusije u pitanje NATO integracija Crne Gore u trenutku kada je u zemljama članicama Alijanse uveliko počela ratifikacija protokola o pristupanju CG koja bi prema procjenama punopravna članica NATO trebalo da postane do sredine 2017. godine.

XS
SM
MD
LG