Dostupni linkovi

Na snagu stupio klimatski sporazum iz Pariza


Skoro 200 zemalja potpisnica sporazuma moraće da počne sa realizacijom planova o smanjenju emisije gasova
Skoro 200 zemalja potpisnica sporazuma moraće da počne sa realizacijom planova o smanjenju emisije gasova

Globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena koji je dogovoren u Parizu prošle godine, danas je zvanično stupio na snagu, javlja agencija Rojters.

To znači da će skoro 200 zemalja potpisnica sporazuma morati da počne sa realizacijom planova o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

"Ovo je trenutak za slavlje, ali i trenutak kada treba da pogledamo u budućnost sa trezvenim procenama i novom voljom za rešavanje zadataka koji su pred nama", izjavila je generalni sekretar Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime (UNFCCC) Patrisija Espinosa.

Cilj sporazuma iz Pariza je da svetsku ekonomiju udalji od fosilnih goriva u drugoj polovini ovog veka, i da se ograniči porast globalne temperature na ispod 2,0 stepena Celzijusova.

Predstavnici iz gotovo 200 zemalja sveta će se u ponedeljak sastati u Marakešu, u Maroku, gde će tokom dve nedelje razgovarati o ključnim tačkama Pariskog sporazuma, ali i o politikama, tehnologiji i finansijama potrebnim za ostvarivanje ciljeva iz Pariza.

"Vreme nam ističe jer se globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte koje dovode do klimatskih promena i njihov uticaj ne smanjuje, što je činjenica koja treba da zauzme centralno mesto na sastanku u Marakešu", poručila je Espinosa.

XS
SM
MD
LG