Dostupni linkovi

Počela vojna vežba 'Slovensko bratstvo'


Na vežbi učestvuje 212 pripadnika Rusije, 56 pripadnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije
Na vežbi učestvuje 212 pripadnika Rusije, 56 pripadnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije

Multinacionalna vežba "Slovensko bratstvo 2016" u kojoj učestvuju pripadnici vojski Srbije, Rusije i Belorusije danas je zajedničkim uvežbanjima vojski tri države počela na aerodromima i poligonima Vojske Srbije.

"Uvežbavaju se pojedini segmenti vežbe koja će biti izvedena od 7. do 9. novembra na aerodromu Kovin i poligonu Pasuljanske livade", rekao je agenciji Beta portparol Vojske Srbije Jovan Krivokapić.

Na vežbi učestvuje 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Rusije, 56 pripadnika Oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Cilj vežbe je unapređenje operativnih sposobnosti, pre svega, u protivterorističkim dejstvima zajedno s pripadnicima ruskih i beloruskih oružanih snaga.

Tokom vežbe, kojom rukovodi zamenik komandanta Specijalne brigade pukovnik Miroljub Čupić, biće prikazan padobranski i helikopterski desant, desant na borbena oklopna vozila i napad na terorističku bazu.

Biće prikazano i izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Zajednička uvežbavanja pripadnika Vojske Srbije i Oružanih snaga Rusije i Belorusije biće održana od danas do 6. novembra na strelištu Orešac, poligonu Pasuljanske livade, aerodromima "Kovin" i "Batajnica", a sama vežba biće izvedena od 7. do 9. novembra.

Pripadnici oružanih snaga Rusije i Belorusije sleteli su juče na aerodrom Batajnica kod Beograda, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Rusije Oleg Poljgujev rekao je da će narednih dana jedna od najboljih jedinica ruskih vazdušno-desantnih snaga pokazati kako se uspešno dejstvuje protiv potencijalnih neprijatelja, najavljeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG