Dostupni linkovi

Kancelarija premijera Kosova osporava odluku Vrhovnog suda o Trepči


Ulaz u Trepču, ilustrativna fotografija
Ulaz u Trepču, ilustrativna fotografija

Prvostepeni sudija Posebne komore Vrhovnog suda Kosova iz misije EULEX došao je do zaključka da je Zakon o Trepči u suprotnosti sa Ustavom.

Prema saopštenju kojeg je danas izdala Komora, sudija je do ovakve konstatacije došao na osnovu razloga koji su zasnovani na osnovnim pravima o imovini.

“Zakon ima efekat eksproprijacije, a bez naknade na štetu tužioca, koji je jedan od kreditora Trepče”, navodi se.

Zatim, “Zakon o Trepči je stupio na snagu i vredne asete Društvenog preduzeća, Trepče, prenosi bez ikakve kompenzacije jednom tek formiranom akcionarskom društvu, odnosno, 80 posto u vlasništvu države i 20 posto u privatnom vlasništvu”.

Na kraju, sudija EULEX-a navodi da se delimična eksproprijacija vrši u korist privatnih lica bez obrazloženja.

“Zbog tog razloga, sud je podneo zahtev Ustavnom sudu koji jedini ima ekskluzivno pravo da zakone stavi van snage”, kaže se na kraju saopštenja.

Međutim, spoljni pravni savetnik premijera Kosova, Besnik Beriša, za Radio Slobodna Evropa kaže da Zakon o Trepči ne može ustavno osporiti sudija Posebne komore Vrhovnog suda.

Dodao je da je Ustavni sud jedina kompetentna institucija koja se bavi interpretiranjem zakona ili podzakonskih akata.

“Ustavni sud je konstatovao da je Zakon o Trepči u potpunosti u skladu sa Ustavom i da ne ugrožava ni jedno pravo koje se pominje u tom saopštenju”, kazao je Beriša.

Posebna komora, prema njemu, nema ovlašćenja da ocenjuje ustavnost.

“Tvrdnja jednog sudije ili koga god to bilo, može biti lično mišljenje koje može stvoriti konfuziju, ali to nikako ne menja status Zakona o Trepči”, dodao je Beriša.

Ustavni sud je 31. oktobra odlučio da proglasi Zakon o Trepči ustavnim u pogledu njegovog sadržaja i sprovedenog postupka usvajanja od strane Skupštine Kosova, te da odbije zahtev za privremenu meru kao neprimenljivu.

XS
SM
MD
LG