Dostupni linkovi

Turska razmjestila tenkove i vojna vozila na granici s Irakom


Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Turska vojka postavila je tenkove i druga vojna vozila na granici s Irakom, javila je u utorak turska državna televizija TRT, uz poruku da će ih poslati u Irak ukoliko bude neophodno.

Pozivajući se na vojne izvore, TRT navodi da su u pogranični grad Silopi tenkovi i vozila došli iz Ankare i obližnje provincije Čankiri.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je prije nekoliko dana da Ankara pažljivo prati ponšanje šiitiskih naoružanih grupa u Iraku i da će nastojati da zaštiti prava Turkmena u Iraku.

Erdogan je rekao da bi šiitske naoružane jedinice mogle da izazovu reakciju Turske ako budu "terorisale" grad Tal-Afar u kojem žive Turkmeni.

Turska je ranije rasporedila oko 1000 snaga u region sjevernog Iraka na zahtjev vlasti autonomnog kurdskog regiona, gdje su obučavali kurdske pešemerga borce.

Vlada u Bagdadu je pak u više navrata zvala Tursku da povuče te snage, što oni nijesu učinili.

Turska nema direktnu ulogu u ofanzivi za Mosul koja traje veće više od dvije sedmice.

Ali je Ankara saopštila da će biti spremni da reaguju da bi spriječili da šiitske milicije koje podržavaju iračke vlasti počine zločine protiv sunitskih civila u Mosulu.

U isto vrijeme dok pomažu iračkim kurdskim pešemerga borcima Turska se bori protiv sirijskih Kurda koje podržavaju SAD iz takozvane Kurdske narodne zaštite (YPG), tvrdeći da sirijski Kurdi sarađuju sa turskim Kurdima iz zabranjene Kurdske radničke partije (PKK).

Turska je u gotovo konstantnom sukobu sa PKK na jugoistoku Turke već više od 30 godina.

XS
SM
MD
LG