Dostupni linkovi

U Turskoj priveden glavni urednik opozicionog lista


Turska policija privela je glavnog urednika opozicionog sekularnog lista "Džumhurijet" Murata Sabundžua i trenutno vrši pretres rukovodstva i novinara tog lista, objavili su danas turski mediji.

Televizija CNN Turk je javila da su izdati nalozi za hapšenje ukupno 13 novinara rukovodilaca i novinara "Džumhurijeta", uključujući Sabundžua i predsednika upravnog odbora lista Akina Atalaja, a jedan novinar je već priveden u Ankari, preneo je Rojters.

Provladin dnevni list "Jeni Safak" je na svom sajtu objavio da su zaposleni u "Džumhurijetu" pod policijskom istragom zbog navodne povezanosti sa muslimanskim vođom Fetulahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara sumnjiči da je organizovao neuspeli pokušaj puča 15. jula, kao i da je povezan sa kurdskim militantima.

Prethodni glavni urednik "Džumhurijeta" Džan Dundar je osuđen na šest godina zatvora zbog objavljivanja državnih tajni, uključujući informacije o akciji zvanične Ankare u Siriji.

Presuda Dundaru je izazvala kritike i optužbe za cenzuru, koju su turskim vlastima uputile organizacije za ljudska prava i zapadne vlade, zabrinute zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u Turskoj pod vlašću predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

XS
SM
MD
LG