Dostupni linkovi

Šnajderu i Belančiću dodeljene nagrade "Radomir Konstantinović"


Nagrada za otvorenost duha i kritičko promišljanje: Milorad Belančić i Slobodan Šnajder
Nagrada za otvorenost duha i kritičko promišljanje: Milorad Belančić i Slobodan Šnajder

Zagrebački književnik Slobodan Šnajder i beogradski filozof Milorad Belančić prvi su dobitnici nagrade “Radomir Konstantinović” za književno i filozofsko stvaralaštvo, koja je dodeljena na na petogodišnjicu smrti ovog uglednog intelektualca i mislioca.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, koji su činili Vladimir Gvozden,Ivan Milenković, književnik Oto Tolnai i Gojko Tešić, nagrada se dodeljuje pomenutim autorima za roman „Doba mjedi” i knjigu „Mi pa mi (ili: o srpskom stanovištu)” jer su “u estetsko-književnom i filozofsko-humanističkom smislu najizrazitije na tragu stvaralaštva Radomira Konstantinovića”.

Predsednica Saveta za negovanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića, Latinka Perović, povodom dodele nagrade je izjavila da je dominantno stanovište kruga koji se okuplja oko Konstantinovićevog dela i koji neguje njegovo misaono nasleđe, jeste otvorenost duha i kritičko mišljenje.

Slobodan Šnajder je napomenuo da njega za Radomira Konstantinovića vežu i lične uspomene.

“Devedesetih godina sam imao književno veče u Beogradu. On je sedio u prvom redu. To je među nama stvorilo osećaj srodnosti. U Hrvatskoj, intelektualac tog ranga, ne bi došao mlađem kolegi na književno veče. To mi je svakako imponiralo.”

Savet za negovanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića je osnovan pre dve godine u Subotici, i to je bio na neki način odgovor intelektualaca, i poštovalaca njegovog dela u Subotici, njegovog rodnom gradu, čiji su čelnici odnosno komisije za dodelu gradskih priznanja Počasni građanin, u dva navrata "propustili" da uoče značaj i veličinu Konstantinovićevog dela.

Savet je održao više sednica i jednu međunarodnu konferenciju posvećenu Konstantinovićevom delu, objavljen je zbornik povodom tog događaja, a na rodnoj kući Radomira Konstantinovića postavljena je spomen ploča.

XS
SM
MD
LG