Dostupni linkovi

Carter: Planiramo skoro oslobađanje Rake


Ash Carter, ministar odbrane SAD
Ash Carter, ministar odbrane SAD

Ministar odbrane SAD Ash Carter rekao je da je ohrabren kako napreduje operacija oslobađanja Mosula u Iraku dodajući da će početi da rade na planovima za izolaciju Rake u Siriji, “de facto” glavnog grada "Islamske države" (IDIL).

Kako je rekao koalicija koju predvode SAD već je počela radove na terenu za početak operacije za oslobađanje Rake. Carter insistira da nema odlaganja operacije.

Ministar odbrane SAD je govorio na press koneferenciji u Parizu sa franscuskim ministrom vanjskih poslova Jean -Yves le Drainom nakon susreta sa još 11 ministara odbrane na temu kako da poraze militante "Islamske države".

Evropski lideri, uključujući i Francuze, izazili su zabrinutost zbog toga što bitka za preuzimanje Rake još nije počela.

EU lideri se plaše da će IDIL nastaviti sa zavjerama i inspirisanjem izvođenja napada u Evropi, sličnih onima koji su se dogodili u Francsukoj i Briselu u proteklih godinu dana.

Raka je na sjeveru Sirije i glavno je uporište militanata IDIL-a, zajedno sa iračkim gradom Mosulom, čije je oslobađanje je u toku velika. Operaciju izvode iračke snage sigurnosti, kurdskih boraca pešmergi i šiitskih milicija uz podršku iz vazduha međunarodne kolicije koju pedvode SAD.

XS
SM
MD
LG