Dostupni linkovi

Specijalni tužilac: Da je na dan izbora uspio teroristički plan, Crna Gora bi bila zavijena u crno


Privođenje lica koja se sumnjiče za planiranje organizovanja nasilja na kraju izbornog dana u Crnoj Gori, Podgorica
Privođenje lica koja se sumnjiče za planiranje organizovanja nasilja na kraju izbornog dana u Crnoj Gori, Podgorica

Crnogorski specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milivoje Katnić izjavio je večaras da bi Crna Gora bila "zavijena u crno, kao nikad u istoriji" da je uspio teroristički plan na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra.

Pored grupe državljana Srbije koji su tog dana uhapšeni, kako je naveo Katnić u intervjuu podgoričkoj televiziji "Vijesti", postojalo je još "najmanje četiri-pet grupa", čiji je "glavni cilj" bio da uđu u Skupštinu i korišćenjem uniformi crnogorske policije i okolnosti da bi se građani okupili ispred zgrade parlamenta, izazovu sukob policije i naroda.

Takođe, naveo je Katnić, plan je bio da se slobode liši, "odnosno, kako se to u narodu kaže, zarobi premijer Milo Đukanović, "đe god da se nađe".

"Planiran je nezampaćeni užas, prolivanje krvi", rekao je Katnić, dodavši da je on obavezan da o tome obavijesti građane Crne Gore.

"Saopštavam ovo i onima koji donose političke odluke, da me dobro shvate, Crna Gora bi bila zavijena u crno, kao nikad do tada", rekao je tužilac.

Terorističke aktivnosti, prema njegovom objašnjenju, trebalo je da počnu u 23.00, tri sata nakon zatvaranja birališta u Crnoj Gori. Do tada bi se, kako je navodno bilo planirano, okupili građani ispred zgrade parlamenta i ta bi situacija bila iskorišćena za tobožnji sukob policije s narodom, tako što bi grupa koja bi predhodno ušla u Skupštinu, obučena u uniforme crnogorske policije, zapucala na građane.

Teroristički plan, kako je Katnić objasnio, bio je i da se prestretne i "likvidira" specijalna jedinica crnogorske policije, kad krene sa Zlatice (naselja gdje je smještena) pred Skupštinu, radi intervencije.

Katnić je kazao da postoje "nepobitni dokazi" o naoružanju grupe, o sredstvima veze i svemu drugome što čini osnovanu sumnju o terorističkom planu.

Te grupe za izvođenje terorističkih aktivnosti, prema riječima Katnića, veoma su "sofisticirane, obučene, vrlo opasne", a neke od njih još nisu locirane.

XS
SM
MD
LG