Dostupni linkovi

Veselji: 'Svaki pokušaj politizacije Trepče – kočenje njenog razvoja'


Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova
Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova

O Trepči se nikada neće ‘trgovati’ sa Srbijom u Briselu, izjavio je u intervjuu za RSE Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova, istovremeno i predsednik najveće partije na Kosovu, Demokratske partije.

On je kazao da Zakon o Trepči po prvi put omogućava ovom rudniku ekonomsku perspektivu.

“Svaki pokušaj politizacije Trepče ima samo jedan cilj – kočenje njenog razvoja”, kazao je on, dodajući da je ovo pitanje koje se tiče ekonomije, dok su reakcije iz Beograda “poptuno besmislene, bez ekonomskih i političkih arguemanata“. On je istakao da je Ustavom utvrđeno pitanje prirodnih bogatstva.

„Trepča je imovina građana Kosova, bez etničke razlike. Trepča ima ekonomsku perspektivu. Predstojećih meseci desiće se vidno osnaživanje rudnika. Ali, ni jednom neće biti pitanje ’političke, diplomatske ili međuetničke trgovine“, jer bi se time, dodao je, samo iskomplikovala situacija.

Govoreći o ’zamrzavanju’ učešća Srpske liste u kosovskim institucijama zbog Trepče, Veselji je istakao da je Srpska lista do sada imala pozitivan pristup i da je doprinosila institucijama. Međtutim, dodaje on, ne trebaju se zanemariti česta ’mešanja Beograda’ koja nisu pomogla Srpskoj listi i samoj srpskoj zajednici na Kosovu.

„Tu mislim o Trepči, a posebno i o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage, pitanja koja se rade o poboljšanju života građana bez obzira na etničke razlike“, ističe Veselji.

Veselji je takođe govorio i o njegovoj inicijativi da se skupštinskom deklaracijom u vezi vizne liberalizacije i uslova o demarkaciji granice sa Crnom Gorom,obrati EU po pitanju vizne liberalizacije.

On je kazao da je Kosovo spremno da ispuni svaki postavljen kriterij, a da po pitanju obavljenje demarkacije postoji zabrinutost kod opozicije, što i ne znači da je opozicija protiv demarkacije. Ipak, ovom deklaracijom iskazaće se posvećenost Kosova da je spremno da pitanje demarkacije reši.

„Nije korektno da naši građani već šest godina budu jedini građani na Zapadnom Balkanu koji su izolovani. Mora da im se stvori mogućnost i perspektiva da se slobodno kreću. Niko nije protiv demarkacije, ali imamo razlike o tome kako je ona urađena“, kazao je on.

XS
SM
MD
LG