Dostupni linkovi

Berlin domaćin samita o Ukrajini, biće riječi i o Siriji


Policija obezbjeđuje mjesto u Berlinu na kojem Angela Merkel organizuje sastank lidera, 19. oktobra 2016.
Policija obezbjeđuje mjesto u Berlinu na kojem Angela Merkel organizuje sastank lidera, 19. oktobra 2016.

Lideri Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u Berlinu održavaju u srijedu samit o mirovnom procesu u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je uoči susreta u Berlinu da razgovori imaju za cilj "ponuditi brutalno iskrenu procjenu" napretka u primjeni mirovnog sporazuma iz Minska.

Ali perspektive značajnog napretka ka mirovnom procesu izgledaju veoma slabe, dok ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kaže da on nema "naročito velika očekivanja".

Sporazum iz Minska postignut u februaru 2015., uz posredovanje Francuske i Njemačke, doprinio je smanjenju žestokih sukoba na istoku Ukrajine, ali su sporadični konflikti nastavljani, a napori da se postigne politički dogovor zaustavljeni.

U sukobima na istoku Ukrajine, od aprila 2014., poginulo je 9.600 ljudi.

Na marginama samita u Berlinu, Merkel i francuski predsjednik Francoise Hollande, kako se očekuje, trebalo bi da sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovaraju o Siriji. Kancelarka Merkel je upozorila da ne treba očekivati "čuda" od tih razgovora.

Njemačka i Francuska žestoko kritikuju podršku koja Moskva pruža sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu i optužuje obje strane za razaranja u petogodišnjem ratu.

XS
SM
MD
LG