Dostupni linkovi

Vikiliks: Ekvador prekinuo internet Asanžu


Bez konekcije sa spoljnim svetom: Džulijan Asanž
Bez konekcije sa spoljnim svetom: Džulijan Asanž

Vikiliks je danas optužio vlasti Ekvadora da su prekinule pristup internetu njihovom osnivaču Džulijanu Asanžu koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu više od četiri godine.

Asanžova organizacija je u prvo vreme okrivila neku državnu organizaciju, ne navodeći o kome je reč. Viliks je kasnije na Tviteru naveo da je u pitanju Ekvador. Internet veza je prekinuta u subotu posle podne.

Ministarstvo inostranih poslova Ekvadora u kratkom saopštenju u kojem se ne navodi prekid interneta potvrdio je ranije odluku vlasti da Asanžu dodeli azil.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu više od četiri godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog navodnih seksualnih zločina.

On je u ambasadi nastavio rad na objavljivanju dokumenata, od kojih su poslednji imejlovi šefa izbornog štaba kandidatkinje demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton.

Vikiliks nije u ponedeljak odgovarao na poruke i imejlove, dok je žena koja se javila na telefon u ekvadorskoj ambasadi rekla da ne može da iznese nikakvu informaciju.

Londonska policija takodje nije htela da komentariše slučaj.

XS
SM
MD
LG