Dostupni linkovi

Keri na sastanku o Siriji u Londonu


Džon Keri
Džon Keri

Državni sekretar Sjedinjenih Država Džon Keri prisustvovaće sastanku u Londonu, gde će se razgovarati o građanskom ratu u Siriji. Keri će se pridružiti ministrima spoljnih poslova Francuske i Nemačke na sastanku koji organizuje britanski šef diplomatije Boris Džonson.

Prema izveštajima Bi-Bi-Sija, Keri ne dolazi u London sa razrađenim mirovnim planom za Siriju, već sa, kako ocenjuje američki državni sekretar, „svežim idejama“.

Američki državni sekretar se u subotu na mirovnim pregovorima u Švajcarskoj sastao sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim, zajedno sa predstavnicima Saudijske Arabije, Irana i Turske.

Nakon sastanka održanog u Lozani, Keri je rekao novinarima da je razgovor bio „konstruktivan“, ali je priznao da učesnici nisu uspeli da se dogovore o bilo kakvim konkretnim aktivnostima. On je dodao da će idući sastanak biti održan u ponedeljak.

S druge strane, Sergej Lavrov rekao je ruskim novinskim agencijama da se ma sastanku diskutoavalo o nekoliko „interesantnih ideja“.

Razgovor u Lozani organizovan je nakon što je posle svega nekoliko dana u Siriji propalo primirje, na kojem su radili SAD i Rusija.

Od tada, sirijske snage, uz podršku Ruske Federacije, bombarduju Alepo, što je Vašington označio kao ratni zločin.

XS
SM
MD
LG