Dostupni linkovi

Američke rakete uništile radarske položaje pobunjenika u Jemenu


Američki vojni brod
Američki vojni brod

Sjedinjene Američke Države su danas lansirale krstareće rakete i uništile tri radarska pložaja u priobalnom dijelu Jemena, na Crvenom moru, na teritoriji pod kontrolom Huti pobunjenika, saopštili su američki zvaničnici.

To je, kako su naveli, uzvratna mjera nakon dva incidenta ove sedmice kada su rakete ispaljene na brodove američke mornarice u toj oblasti.

Ovo je prvi put da su SAD gađale položaje Hutija tokom dugog građanskog rata u toj zemlji. Do sada su SAD pružale samo logističku podršku i osiguravali punjenje aviona arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv jemenskih šiitskih pobunjenika, poznatih kao Huti, i njihovih saveznika.

SAD su bile koncentrisane na Al Kaidu u Jemenu i Huti nisu bili glavna meta američkih snaga dok ove sedmice nisu lansirane rakete na amerčke brodove sa teritorije pod kontrolom Hutija.

Američki zvaničnici nisu objavili podatke o mogućim žrtvama današnjeg raketnog napada. Tri pogođena radarska položaja nalaze se u udaljenim oblastima i postoje male šanse da je bilo civilnih žrtava ili kolateralne štete, rekao je jedan vojni zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime pošto nema ovlaštenje da govori s medijima, javlja agencija AP.

XS
SM
MD
LG