Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde: Sefić mora biti izručen BiH bez obzira na državljanstvo


Mjesto nesreće u Sarajavu
Mjesto nesreće u Sarajavu

Nakon što su se u medijima pojavile informacije da bi Sanjin Sefić, koji je pobjegao sa mjesta saobraćajne nesreće u kojoj su stradale dvije pješakinje, mogao imati dvojno državljanstvo, odnosno i državljanstvo Srbije, iz Ministarstva pravde BiH za Klix.ba su kazali da će on, ukoliko se utvrdi teško krivično djelo, morati biti izručen u BiH.

Kako je rekla glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić, Ugovorom o ekstradiciji između BiH i Republike Srbije predviđeno je i izručenje vlastitih državljana u slučaju počinjena teških krivičnih dijela.

"Dakle, ukoliko se djelo kvalificira kao teško krivično dijelo, a kvalifikaciju određuje nadležno tužilaštvo, osoba mora biti izručena, bez obzira na državljanstvo", kazala je Bakić.

Dodala je kako također, nisu tačni navodi da je Sefića ranije potraživala Republika Srbija, putem Ministarstva pravde BiH.

Sanjin Sefić je nakon saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije pješakinje u centru Sarajeva prije dva dana, automobilom pobjegao u Srbiju preko graničnog prijelaza Uvac kod Priboja.

Kako je za RSE saopšteno iz Ministarstvs unutrašnjih poslova Srbije, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH obratilo se sinoć oko 23.45 sati MUP-u Srbije i obavijestilo ih da se Sanjin Seftić sumnjiči za gaženje dvije devojke u Sarajevu i da je pobjegao sa mjesta događaja.

"Rekli su nam da je po njihovim podacima lice ušlo u Srbiju na graničnom prelazu Uvac, što smo mi i potvrdili. Kako Sarajevo do ovog trenutka nije raspisalo međunarodnu crvenu poternicu koja predstavlja i nalog za hapšenje, dok se ne budu stekli takvi uslovi službe u Srbiji nemaju zakonski osnov za lišenje slobode tog lica", kazali su u MUP-u Srbije.

"Pripadnici MUP-a Srbije pružit će svu neophodna pomoć u konkretnom slučaju. Takođe, postoji i bilateralni Ugovor između dvije države o policijskoj saradnji, koji definiše slučajeve u kojima dvije države za određena krivična djela isporučuju svoje državljane. Do ovog trenutka Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH nije raspisalo potjernicu", saopćili su.

XS
SM
MD
LG