Dostupni linkovi

Vučić: Vlada poništila akte Prištine o 'Trepči'


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Vlada Srbije prihvatila je odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji prištinskih vlasti koji se odnose na položaj Trepče, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Cilj je da Trepča nastavi da radi, rekao je on.

Nasmejao se na procenu Privredne Komore Srbije da imovina Trepče vredi 200 milijardi. To je „veliko srbovanje“ zaključio je Vučić.

Doveo je u pitanje i tvrdnju da u rudniku ima oko 51 miliona tona olova i cinka.

Istaknuo je da je u Trepči 3.000 ljudi na budžetu. "Tamo imamo dva otvorena rudnika. Oba se nalaze na teritoriji Srbije", kazao je Vučić.

"Ne razumem potez Prištine. Ne vidim šta su time dobili. Šta žele da dobiju i naprave. Šta je ideja? Da kažu da je sva imovina njihova? Nije! , odmah je odgovorio premijer Srbije.

"Da otmete ne može – ne damo nikome na svetu. Ne damo da se dira u pravo svojine. Ne damo formalno – pravno, bez sile. Samo pitam zašto ste to radili? Zbog unutrašnjih prilika? dodao je Vučić i poručio radnicima u Trepči da ih Srbije neće ostaviti na cedilu.

Što se telekomunikacija tiče, kazao je da je Srbija stavila potpis na akt 25.08.2015. jer kada Srbija nešto potpiše, to sprovode u delo.

U Briselu je, kaže, oduvek insistirao da se prvo razgovara o imovini, sve drugo išlo bi lakše.

Što se EU tiče, istaknuo je da želi da stvari postavi na čistac – "nisam lagao u predizbornoj kampanji. Govorio sam istinu – glasate za vladu koja će zemlju da drži na evropskom putu i neće da uvodi sankcije Rusiji".

Na konferenciji za novinare je kazao i da nije prihvatio predlog da se slučaj Trepča stavi pred Veće bezbednosti UN.

"To je i jedina tačka iz predloga kancelarije za Kosovo koju nisam prihvatio" istaknuo je Vučić. Razlog je što, kako je rekao " ne zna šta bi dobili, osim što bi trošio državne pare za kartu do Njujorka".

Objasnio je da se na sednicu SB UN-a ide kada je ugrožen mir, a on smatra "da mir još nije ugrožen".

Vučić je kazao da će razgovarati sa srpskim ministrima koji su zamrzli svoje učešće u vladi Kosova.

XS
SM
MD
LG