Dostupni linkovi

Stefanović: Srbija ostaje pouzdan partner na migrantskoj ruti


Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je neophodno zajedničko rešenje problema sa iregularnim migrantima u zemljama regiona i u državama na Balkanskoj ruti, što će zahtevati manje finansijskih sredstava i doprineti većoj bezbednosti i stabilnosti.

Stefanović je na sastanu sa regionalnim koordinatorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan Đan-Lukom Rokom i direktorkom IOM kancelarije u Srbiji o migrantskoj krizi Lidijom Marković, poručio da će Srbija ostati pouzdan partner na migrantskoj ruti.

Srbija je, rekao je, spremna da pomogne i uradi sve što je potrebno za očuvanje stabilnosti i odvijanje migratornih tokova u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i humanitarnim pravom.

Direktorka IOM kancelarije u Srbiji Lidija Marković je najavila realizaciju donacije EU u iznosu od oko milion evra namenjenih za upravljanje migrantskom krizom u Srbiji, kao i donaciju Ambasade Japana MUP-u, deset terenskih vozila i tri minibusa za potrebe Uprave granične policije na terenu.

Na sastanku je ocenjeno da je dosadašnja saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i IOM-a odlična i dogovoreni su dalji koraci u realizaciji projektnih inicijativa, saopšteno je iz Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG