Dostupni linkovi

UN: Više od 140 ubijenih u bombardovanju sahrane u Jemenu


Zvaničnici Ujedinjenih nacija saopštili su u nedelju da je više od 140 ljudi poginulo, a 525 ranjeno u subotnjem vazdušnom napadu međunarodne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija na pogrebnu salu u glavnom gradu Jemena, Sani, što ga čini jednim od napada sa najviše žrtava tokom građanskog rata u toj zemlji.

Saudijska Arabija je saopštila da će sprovesti istragu zbog "izveštaja o žalosnom i mučnom bombardovanju" u Sani, ne navodeći međutim da je njena koalicija, koja se bori protiv pobunjenika u Jemenu, jedina koja ima vazduhoplovne snage u tom sukobu, navodi agencija AP.

AP podseća da je to poslednji u nizu vazdušnih napada koalicije u kojima su pogođene bolnice, pijace i druga mesta na kojima se okupljaju civili.

Na meti avionskog napada je bila sala u kojoj su se mnogi okupili u subotu popodne da bi izrazili saučešće zbog smrti oca "ministra unutrašnjih poslova", Džalala al-Ruihena.

Među poginulima i ranjenima su vojni i bezbednosni zvaničnici pobunjenika, šiitskih Hutija koji se bore protiv međunarodno priznate vlade predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija i njegovih saveznika, pristalica bivšeg predsednika Alija Abduleha Saleha.

UN procenjuju da je u sukobima u Jemenu do sada poginulo najmanje 9.000 ljudi, dok je skoro tri miliona raseljeno.

XS
SM
MD
LG