Dostupni linkovi

Asad obećao da će povratiti kontrolu nad Sirijom uključujući i Alepo


Bašar al Asad
Bašar al Asad

Sirijski predsjednik Bašar al Asad je u intervjuu za dansku televziju rekao da će njegove snage uspjeti da povrate kontrolu nad cijelom sirijskom teritorijom uključujući i Alepo.

Prema navodima Reutersa, u transkriptu intervjuua datom za TV Denmark 2, Asad je rekao da tamo nema umjerenih pobunjenika i da Sjedinjene države korite Nusra Front, koji je promijenio ime u julu i prekinuo alijansu sa Al Kaidom, kao "kartu" za rat u Siriji.

Sirijska vlada potpomognuta milicijama iz Libana, Iraka, kao i Rusije, već je pristala da amnestira pobunjeničke borce u nekim oblastima nakon dugotrajnih opasada praćenih intenzivnim bombardovanjem, što je model za koji neki analitičari kažu da bi mogao biti primijenjen u Alepu.

U srijedu je sirijska vojska objavila da će redukovati bombradovanje oblasti Alepa pod kontrolom pobunjenika da bi, kako kažu, omogućili humanitarni pristup. Ali su isto tako pozvali sve borce i njihove porodice da napuste pobunjeničke dijelove grada ili će se sučiti sa "neizbježnom sudbinom".

Intenzivno bombardovanje Alepa počelo je prije dvije sedmice uključujući i nekoliko napada na bolnice,stanovništvo i medicinske radnike, ali je Asad u intervjuu dematovao da zna za takve napade.

"Mi nemamo politiku uništavanja bolnica, škola ili sličnih ustanova" rekao je Asad, i dodao "ako je bilo takvih napada od strane naše armije to je bila greška".

On je takođe ponovio da su SAD te koje nemaju želju da se postigne mirovni sporazum koji će podrazumijavti vazdušne napade na Nusra Front, koji se sada zove Džabhat Fateh al Šam, jer je ta grupa, kako je rekao, njihova jedna "konretna i efektivna karta u sirijskoj areni".

SAD su klasifikovale Nusra Front kao terorističku organizaciju i neprekidno upozoravaju druge pobunjeničke grupe u Siriji da ne sarađuju sa njima.Vašington je za propast posljednjeg prekida vatre u septembru optužio sirijsku Vladu i Rusiju.

XS
SM
MD
LG