Dostupni linkovi

Kosovo: Radnici 'Trepče' blokirali magistralni put


Kosovo - Trepča
Kosovo - Trepča

Oko sto radnika Trepče sa severa Kosova blokiralo je danas na pola sata magistralni put Priština Leposavić, nezadovoljni odlukom da se donošenje Zakona o Trepči po hitnom postupku uvrsti u dnevni red zasedanja Skupštine Kosova u petak.

Radnici su nosili zastave Srbije i rudarske zastave,a sa njima su bili članovi menadžmenta i Sindikata Trepče kao i predsednici “Privremenih organa Opština Kosovska Mitrovica i Zvečan” Aleksandar Spirić i Ivan Todosijević.

Radnici kažu dane mogu da prihvate usvajanje zakona koji bi dovelo do prekida proizvodnje ,a time se ugrozila egzistencija zaposlenih i njihovih porodica.

Generalni direktor Trepče na severu Kosova, Jovan Dimkić rekao je da ovaj zakonski akt sadrži klasične elemente ekstremnog političkog nasilja bez ikakve pravne osnove , da je on neprihvatljiv i vodi ka direktnom sukobljavanju".


"To je pokušaj nametanja jednostrane političke volje autoriteta u Prištini, bez zadiranja u suštinu , u ekonomiju, on izražava političke interese koje jedana strana ima" ocenio je Dimkić i najavio da će menadžment Trepča preduzeti sve mere kako ova događanja ne bi dovela do zaustavljanja proizvodnih aktivnosti u Trepči.

Prethodno je vlada Kosova prosledila skupštin Zakon o Trepči.

XS
SM
MD
LG