Dostupni linkovi

Protesti u Istanbulu zbog zatvaranja prokurdske televizije


Režija televizije IMCTV, Istanbul
Režija televizije IMCTV, Istanbul

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se u utorak uveče u Istanbulu u znak protesta zbog zatvaranja jedne od vodećih prokurdskih televizija, prenela je agencija Frans pres.

Među demonstrantima, okupljenim na trgu Taksim pod jakim policijskim obezbeđenjem, najviše je bilo novinara medija koji su sudskom odlukom zatvoreni u poslednjih nekoliko nedelja.

Okupljeni su nosili transparent sa natpisom "Nikada nećete ućutkati slobodne medije" i uzvikivali parole protiv odluke o zatvaranju televizijske mreže IMCTV, koja je uglavnom izveštavala o kurdskim pitanjima, ekologiji i pravima žena.

Protest je prošao bez incidenata, a demonstranti su se mirno razišli u ranim večernjim satima, prenosi Frans pres sa lica mesta.

Turska policija intervenisala je u utorak popodne kada su se novinari televizije IMCTV okupili u redakciji, kako bi sprečila objavljivanje sudske odluke.

Televizija IMCTV osnovana je 2011. godine i jedna je od 12 televizijskih mreža ugašenih za vreme vanrednog stanja zbog optužbi za povezanost sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i podržavanje terorizma.

Turske vlasti produžile su za još tri meseca vanredno stanje uvedeno posle pokušaja vojnog puča u noći između 15. i 16. jula, za čiju organizaciju je optužen imam Fetulah Gulen, koji živi u SAD.

XS
SM
MD
LG