Dostupni linkovi

Orban traži izmjenu Ustava oko prihvata migranata


Viktor Orban na press konferenciji u Budimpešti, 4. oktobra 2016.
Viktor Orban na press konferenciji u Budimpešti, 4. oktobra 2016.

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je u utorak da će tražiti od parlamenta da zabrani "kolektivno premještanje" migranata u Mađarsku poslije referenduma o tom pitanju koji je propao zbog nedovoljnog odziva.

Amandmanom na Ustav biće ustanovljena zabrana kolektivnih premještanja, rekao je Orban na konferenciji za medije i dodao da će tekst biti podnijet parlamentu idućeg ponedjeljka, a da se očekuje da će se o njemu glasati u novembru.

Prijedlog amandmana će već u srijedu razmatrati vlada.

Na referendumu održanom u nedelju od 40 odsto izašlih njih 98,3 odsto bilo je protiv razmještanja izbjeglica prema planu EU, međutim da bi referendum bio validan trebalo je da izađe 50 odsto glasačkog tijela plus jedan glas, što se nije dogodilo.

Međutim Orban predstavlja referendum kao pobjedu zbog toga što su oni koji su izašli ubjedljivom većinom odbili izbjegličke kvote EU.

"Rezultat referenduma treba da bude pretočen u zakon", rekao je Orban danas i ponovio da Brisel ne može da donosi odluke koje će mijenjati formu države, teritorije ili stanovništva neke države članice.

Mađarska treba da primi 2.300 tražilaca azila prema planu Evropske unije o raspodjeli 160.000 izbjeglica usvojenom prije godinu dana.

XS
SM
MD
LG