Dostupni linkovi

CIK BiH: Novo brojanje glasova na pet mjesta u Srebrenici


Srebrenica na dan izbora, 2. oktobra 2016.
Srebrenica na dan izbora, 2. oktobra 2016.

Centralna izborna komisija BiH, odobriće Opštinskoj komisiji Srebrenica ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa pet biračkih mjesta, kako bi se provela kontrola, pred posmatračima. Na taj način utvrdiće se da li je bilo nepravilnosti u do sada objavljenim rezultatima lokalnih izbora u ovom mjestu, provedenih u nedjelju, 2. Oktobra.

U najnovijem saopštenju Opštinske izborne komisije (OIK) Srebrenica objavljeni su rezultati sa proteklih lokalnih izbora koji se drastično razlikuju od prvobitnih, javlja dopsnik RSE iz Srebrenice.

Naime, pojavilo se oko 1.000 glasova manje, pa shodno tome, oba kandidata za načelnika opštine dobijaju i manje glasova.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u Srebrenici, Opštinska izborna komisija je saopštila da je pravo glasa ostvario 6.551 građanin. Međutim, najnoviji podaci manji su za 1.003 glasa. Pogriješili su članovi biračkih odbora, ističe Nermin Alivuković, predsjednik komisije.

„Pojedini birački odbori nisu upisali u za to predviđene obrasce rezultate prebrojanih glasačkih listića sa tih biračkih mjesta, a opštinska izborna komisija, odnosno lica koja su bila zadužena za unos tih podataka bukvalno su prepisala samo to što su birački odbori donijeli.“

Danas je u lokalnu izbornu komisiju pristiglo desetak prigovora na regularnost izbornog procesa.

„Mi ćemo u skladu sa procedurama svaki prigovor pojedinačno razmotriti i, ukoliko je to u nadležnosti Centralne izborne komisije, proslijediti dalje. Uglavnom se sumnja u regularnost zbrojenih glasova na tim biračkim mjestima“, pojasnio je Alivuković.

Ćamil Duraković, aktuelni načelnik i jedan od kandidata za ovu funkciju, tvrdi da je bilo niz neregularnosti:

„Preko dvije i po hiljade glasača je došlo iz Srbije, ponovo, kao i svaki put. Možda ovaj put i malo više. Mi ćemo čekati da svi ovi podaci putem pošte, u odsustvu, dođu na jedno mjesto, saberu se, pa ćemo vidjeti gdje smo.“

Mladena Grujičića, kojeg podržavaju sve stranke sa srpskim predznakom, ne zabrinjavaju najnovije informacije o promjeni broja glasova.

„Onaj prvobitni rezultat koji je bio, četiri hiljade i nešto za mene, a 1.800 za Ćamila Durakovića, biće i na kraju ove agonije koja traje već nekoliko dana. Jednostavno, imam osjećaj da je to neka taktika da bi se nešto u međuvremenu spektakularno desilo.“

XS
SM
MD
LG