Dostupni linkovi

Poljakinje priredile „crni ponedeljak“ protiv zabrane abortusa


Protest Poljakinja protiv zabrane abortusa
Protest Poljakinja protiv zabrane abortusa

Desetine hiljada Poljakinja u Varšavi i najvećim gradovima, hiljade u desetinama ;gradova širom Poljske i stotine neočekivano i u manjim mestima i u inostranstvu ;izašle su danas na ulice u opštepoljskom ženskom štrajku da protestuju protiv planova konzervativnih poljskih vlasti i Poljske rimokatoličke crkve da im potpuno zabrani abortus, čak i kad im trudnoća ugrožava zdravlje i život.

Crni ponedeljak, kako su ga Poljakinje nazvale, inspirisan štrajkom na Islandu kada ;žene jednog dana 1975. godine nisu došle na posao, a svoje domaće poslove i brigu ;o deci prepustile supruzima, žene su danas počele protestnim šetnjama i drugim događajima, a popodne su uprkos jakoj kiši okupirale centralne trgove poljskih gradova.

U Varšavi je trg ispred Kraljevskog zamka preplavila masa kišobrana nad glavama po procenama gradskih vlasti oko 30.000 Poljakinja, ali i solidarnih muškaraca, odevenih u crno, kako kažu u znak žalosti, zbog toga što konzervativna vladajuća stranka Pravo i Pravda zajedno sa katoličkom građanskom incijativom Stop abortusu pokušava da im shrani pravo da one same odluče da li će žrtvovati svoj život za tek začetu bebu.

Predlog incijative Stop abortusu koji je kao suviše oštar ocenila i sama Poljska katolička crkva, jer predviđa i zatvor do pet godina, zabranjuje abortus i u ona tri izuzetka kada je jedino po važećim zakonima u Poljskoj od 1993. godine dozvoljen - kada je ugroženo zdravlje ili život trudnice, plod nepovratno oštećen ili je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja i incesta.

Sa Poljakinjama se solidarišu mnogi muškarci širom zemlje, između ostalog i gradonačelnici više velikih gradova koji su apelovali na Poljake a naložili svojim činovnicima da danas preuzmu obaveze svojih koleginica, a kuvari nekih restorana ;u Varšavi izneli su na ulice za štrajkačice besplatne sendviče.

Poljakinje su odlučile takođe da prikupe i milion potpisa u najmanje sedam članica Evropske unije kako bi Evropska komisija i Evropski parlament pokrenuli postupak da se veštački prekidi trudnoće regulišu zajedničkom evropskom legislativom u svim članicama.

XS
SM
MD
LG