Dostupni linkovi

Hamond: Britansku ekonomiju čekaju turbulencije u procesu Brexita


Zastava velike Britanije u Evropskom parlamentu
Zastava velike Britanije u Evropskom parlamentu

Britanski ministar finansija Filip Hamond upozorio je danas da će se ekonomija Velike Britanije suočiti sa "turbulencijama" i "velikim preprekama" tokom pregovora o izlasku iz EU.

"Treba očekivati turbulencije tokom dvogodišnjeg pregovaračkog procesa, a kompanije će se suočiti sa neizvesnošću konačne prirode odnosa Velike Britanije i EU", rekao je Hamond na kongresu Konzervativne partije u Birmingemu.

On je ocenio da je najveći izazov očuvanje poverenja kompanija, jer će Brexit ostaviti "negativne posledice" na britanski privredni rast i dodao da su pojedine korporacije odlagale donošenje odluka o investiranju zbog ekonomske neizvesnosti koja pogadja zemlju.

"Nepoverenje kompanija biće velika prepreka postizanju konačnog sporazuma", rekao je Hamond koji se u kampanji uoči referenduma zalagao za ostanak Velike Britanije u EU.

Premijerka Tereza Mej saopštila je juče da će do kraja marta sledeće godine pokrenuti proceduru Brexita aktiviranjem člana 50. Lisabonskog ugovora i da će Velika Britanija napustiti EU početkom 2019.

XS
SM
MD
LG