Dostupni linkovi

Francuska: Uhapšene tinejdžerke zbog povezanosti sa IDIL


Ilustracija
Ilustracija

Francuska policija uhapsila je dve devojke iz Nice sredinom septembra zbog sumnje da su povezane sa pripadnikom takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) Račidom Kašimom, saopšteno u nedelju je iz kancelarije pariskog tužilaštva.

Devojke od 17 i 19 godina koristile su šifrovane poruke Voc-ap aplikacije Telegram za komunikaciju sa Kašimom, koji se sumnjiči za učešće u više napada ili pokušaja napada u Francuskoj, izjavio je portparol čime je potvrđeno ranije pisanje francuskih novina "Parizijen".

"Devojke su podsticane na izvršenje napada na određene ciljeve u znak odmazde zbog ubustva portparola Islamske države Abu Muhameda Al Adnanija" potvrdio je listu izvor blizak istrazi.

Devojke su priznale da su razmatrale učesće u napadu pre nego što su odbacile tu ideju, navodi list.

Francuska obaveštajna služba uhapsila je početkom septembra još najmanje četvoro tinejdžera osumnjičenih za planiranje ubistava u ime IDIL, nakon što ih je uočila preko društvenih mreža, prenosi Rojters.

Svi osumnjičeni tinejdžeri su koistili Telegram aplikaciju za dopisivanje sa Kašimom, koji se, prema policijskim i pravosudnim izvorima, trenutno nalazi negde u području između Sirije i Iraka.

XS
SM
MD
LG